Majonez bez jajek i mleka – czym się charakteryzuje?

Majonez to jeden z ulubionych sosów, który ma formę gęstej emulsji powstającej w wyniku połączenia między innymi oleju oraz jajek, a także innych dodatków smakowych. Jak widać jego skład wyklucza jedzenie go przez wegan. Tak przynajmniej było przez większość czasu. Obecnie dostępny jest majonez bez jajek i mleka. Czym się on charakteryzuje?

Gdzie dostaniemy majonez bez jajek i mleka?

Obecnie liczba marek oferujących majonez bez jajek i mleka jest coraz większa. Jedna z ciekawszych to jednak Cremajo. Produkty tej marki, którymi jest oczywiście majonez są dostępne we wszystkich sklepach stacjonarnych sieci Auchan oraz Carrefour. Możemy także trafić na nie w wybranych lokalizacjach sieci Spar oraz Leclerc Polska.

Chcąc kupić majonez wegański nie musimy się oczywiście ograniczać do sklepów stacjonarnych. Jest on również dostępny w sklepach internetowych. Lista internetowych sklepów, które oferują wegański majonez Cremajo jest dość długa i można ją znaleźć na stronie tej marki, która dokładnie informuje o dostępności swoich produktów.

Co charakteryzuje majonez bez jajek i mleka?

Majonez bez jajek i mleka charakteryzuje się przede wszystkim tym, iż jest on w pełni bezpieczny dla wegan, czyli osób które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest on jednak również bardzo ciekawy pod względem smakowym, a także gdy spojrzymy na jego skład. Przede wszystkim majonez bez jajek i mleka może posiadać smak niesamowicie bliski temu, jak smakuje tradycyjny majonez produkowany z pomocą żółtek jaj.

Dostępne są też różne wersje smakowe. Mowa tu na przykład o majonezie curry lub o smaku czosnkowym. Można także kupić majonez chilli, a nawet pikantny majonez hot chilli. To co jest bardzo ważne to także zawartość tłuszczu w takim majonezie. W zależności od tego na jaką wersję sie zdecydujemy mamy do wyboru majonez wegański od 20% zawartości tłuszczu lub 40% zawartości tłuszczu. Dzięki temu jego kaloryczność jest niższa i jest on mniej niekorzystny dla zdrowia niż tradycyjny majonez.

About the author

Dodaj komentarz